Mališani u vrtiću Maslačak o važnosti higijene ruku

DSC_0675

Mališani u vrtiću Maslačak učili o važnosti higijene ruku

Danas je u skupini Bubamare vrtića Maslačak bila jako interesantno i edukativno. Mališani su na način prilagođen njihovoj dobi učili o prljavštini i pranju ruku s ciljem razvijanja važnosti higijene i zdravih navika.

Radionicu je održala profesorica biologije i kemije Dorotea Žvorc, majka djevojčice iz skupine te je na taj način podržala projekt koji se održava u vrtiću Maslačak  pod nazivom ‘U partnerstvu s roditeljima’ s odgojiteljicama Dušankom Mihalić i Danijelom Vadljom.

Primarna svrha radionice je edukacija predškolske djece o važnosti higijene ruku i općenito zdravih navika budući da je upravo higijena ruku najjednostavniji i najjeftniji način spriječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nedovoljno čistim rukama.

– Roditelji nam pomažu u ostvarivanju zadaća i u edukaciji s djecom. Današnja tendencija je da djeca nauče o mikorobima i bakterijama koje ugrožavaju naše zdravlje, kako bi znala zbog čega peru ruke i stekla pozitivne i zdrave navike, rekla je odgojiteljica Danijela Vadlja.

Djeca su prvo saslušala što je to uopće prljavština, kako i gdje možemo zaprljati ruke, zašto ih moramo prati, kada se peru i što koristimo kod pranja. Slikom i riječima su se predškolci upoznali sa mikroorganizmima te naučili da se nalaze svuda oko nas ali su okom nevidljivi.

– Naučili smo da su virusu manji od bakterija i ako ih imamo se razbolimo, a najopasniji virus je hepatitis i nema lijeka za njega, rekao je Leon crtajući viruse i bakterije.

Nakon što su se djeca upoznala s teorijom vrijeme je da kroz mikroskop vide svijet .DSC_0679 DSC_0681 DSC_0690 DSC_0693 DSC_0697 DSC_0709 mama