Dječji vrtić Cvrčak Čakovec Lavoslava Ružičke 2, Čakovec info@dv-cvrcak.hr
+385 (0)40 390-382

LIKOVNE AKTIVNOSTI U JASLIČKOJ SKUPINI “PAČIĆI”

Djeca iz jasličke skupine ”Pačići” vrlo rado sudjeluju u likovnim aktivnostima. Najdraže tehnike su im: tempere, flomasteri, voštane pastele, bojice i plastelin. Djeca su još uvijek u fazi šaranja te na različite načine drže kistove i bojice, uzimaju previše ili premalo tempere za rad. Šaranje od 2-3 godine je dio razvoja, pa tako svako dijete šara drugačije. Starija djeca uspijevaju povlačiti linije i crtati kružiće.

Ponuđene su im različite tehnike za likovno izražavanje i stvaranje. Tempera je najbolja za slikanje u ranijoj dobi. Boje za prste pomažu djeci u razvoju preciznosti i kontrole pokreta ruku. Na taj način djeca vježbaju koordinaciju oko-ruka i jačaju mišiće potrebne za pisanje te razvijaju sposobnosti hvatanja i manipulacije različitim likovnim materijalima što pridonosi cjelokupnom razvoju fine motorike.

Poticanje likovnih aktivnosti u jasličkoj skupini ima velik utjecaj na razvoj djece u ranom djetinjstvu. Pridonosi cjelokupnom razvoju djeteta, njegovoj kreativnosti i senzornim sposobnostima. Kada likovne radove djece stavimo na ”izložbu”, rado ih spontano dolaze pogledati te se govorno izražavaju i pokazuju veliko veselje.