Dječji vrtić Cvrčak Čakovec Lavoslava Ružičke 2, Čakovec info@dv-cvrcak.hr
+385 (0)40 390-382

Program katoličkog vjerskog odgoja djece predškolske dobi

Program se provodi u PO “Krijesnice”, u odgojnoj skupini “Iskrice”. Programom su obuhvaćena djeca u dobi od 3-7 godina, čiji su roditelji potpisali izjavu o prihvaćanju ovog programa. Voditelj programa je odgajateljica u vjeri Helga Novak sa završenim teološko-katehetskim doškolovanjem pri Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Cilj ovog programa je njegovati djetetovu duhovnu dimenziju koja ga čini osjetljivim za otkrivanje, primanje i oblikovanje njegova života u odnosu prema sebi i prema drugima, te na poseban način prema Bogu, kroz vrednote Evanđelja.

Vjerski odgoj u vrtiću nije “učenje “o vjeri, on je igra, priča, stih, slobodno i kreativno izražavanje djece razgovorom, pjesmom, slikom, glazbom, njihovom smišljenom molitvom koja otkriva njihovu skrivenu želju, potrebu, dvojbu ili strah. Na taj način pomažemo djetetu da shvati svoju vrijednost i zavoli Boga zato što On njega beskrajno ljubi. Dijete izgrađuje osobnu dimenziju vjere koja neće biti utemeljena na tradicionalizmu, već na ljubavi, nadi, istini, dobroti, opraštanju, pravdi, poštovanju, mudrosti i razumu.

U sobi dnevnog boravka uz postojeće centre aktivnosti, osmišljen je i Centar za vjerski odgoj -“vjerski kutić” u kojem se nalazi: Biblija, slikovnice religioznog sadržaja, umetaljke, slagarice, puzzle, lotta sa vjerskim sadržajem. Osim standardne opreme soba dnevnog boravka sadržava: Križ, svijeću, svete slike i ostale simbole koji moraju odgovarati estetskim mjerilima kršćanske sakralnosti i biti prikladni veličini centra.

Brošura – Vjerski program