Dječji vrtić Cvrčak Čakovec Lavoslava Ružičke 2, Čakovec info@dv-cvrcak.hr
+385 (0)40 390-382

STEM ZA NAJMLAĐE

ZA NAJMLAĐE

Djeca u ranoj dobi najintenzivnije stvaraju trajne kognitivne veze u mozgu. Njihova prirodna znatiželja zapravo sugerira da dijete u svojoj suštini misli, djeluje i postupa kao mali  znanstvenik. Stoga je rano doba pravo razdoblje da ih se izloži zanimljivim konceptima prirodnih znanosti. Uključe li se i roditelji u STEM rad s djecom, ishodi ovakvog pristupa učenju bit će puno kvalitetniji.

Upravo ovakav pristup učenju 9.lipnja 2023. realiziran je u Dječjem vrtiću Cvrčak – jaslice kroz „STEM play“ radionicu koju su vodile odgojiteljice Helena Fajić i Roberta Capek. 30 roditelja sa svojom djecom jasličke i mlađe vrtićke dobi uključeno je u 5 različitih aktivnosti: magnetizam, kaskade, igre građenja i konstruiranja, pokusi, matematičke igre. Djeca skupina Lavići, Elmeri, Pandice, Mravići i Trešnjice u poticajnom su okruženju istraživala polaritet, slobodan pad, brzinu, magnetizam, oslobađanje ugljikovog dioksida. Građenje robota, punjenje i pražnjenje posuda vodom i rastresitim materijalom, izrada građevina od plastelina i drvenih štapića i slične aktivnosti djeci su omogućile iskustveno učenje u skladu s njihovom dobi i mogućnostima. Osim što su imali priliku istraživati, učenje čineći dodatno je obogaćeno podrškom roditelja koja pred djecu stavlja dodatane izazove: suradnju, komunikaciju i uvažavanje.

               „STEM play“ radionicom kao i svakodnevnim istraživačkim aktivnostima u vrtiću kod djece se od najranije dobi usađuje pozitivan stav prema znanosti. Kroz upotrebu znanstvenog jezika djecu se osnažuje da znanost dožive na prirodan način: istraživanjem svijeta oko sebe, igrom i činjenjem.