Dječji vrtić Cvrčak Čakovec Lavoslava Ružičke 2, Čakovec info@dv-cvrcak.hr
+385 (0)40 390-382

U Montessori skupinu ,,Perlice,, stigla roda Lina

Stiglo je proljeće! U Montessori pedagogiji proljeće spada u područje kozmičkog odgoja. U razgovoru sa djecom razgovaramo o obilježjima proljeća. Promjene u prirodi, vjesnici proljeća, no onda smo krenuli u smjeru koje životinje također možemo povezati sa pojavom da je proljeće sve bliže.

M.Montessori vodila se idejom da ništa nije u čovjekovu umu što nije prošlo kroz njegova osjetila. U Montessori pedagogiji sve polazi od konkretnog prema apstraktnom pa je i k nama stigla naša roda. Prva reakcija je bila kako se zove? Djeca su ju nazvala roda Lina. Istraživali smo kako roda izgleda-dijelovi tijela rode, pomoću Montessori brojevnih gredica izmjerili smo koliko je naša roda visoka. Što jede, koliko jaja snese, kako izgledaju male rode…bila su samo neka od pitanja.

        Djeca su međusobnim učenjem saznala da roda može snesti 2-5 jaja, da se roditelji međusobno izmjenjuju 30-32 dana dok se rode ne izlegnu, da kad se rode izlegnu imaju crne noge i crni kljun, da se glasaju klopotanjem, i da u Hrvatskoj imamo selo roda Čigoć. Kako bi potaknuli dječju maštu, te usvojili nova saznanja, djeca su pomoću likovne aktivnosti izrazila svoje iskustvene doživljaje. Sve to smo zaokružili, te napravili jedan plakat kako bi se mogli vraćati i prisjetiti o čemu smo istraživali.