Dječji vrtić Cvrčak Čakovec Lavoslava Ružičke 2, Čakovec info@dv-cvrcak.hr
+385 (0)40 390-382

Vjeverica u vrtiću Stonoga

                                                

   Vrtić Stonoga Novo Selo Rok područni je odjel DV Cvrčak Čakovec, uz djecu i odgojitelj svoj dom u vrtićkom okruženju našla je i vjeverica LUNA.

   “Teta, mislim da sam videl vjevericu”! Bila je rečenica kojom su djeca došla do odgojitelja, nesigurna u svoju tvrdnju, da su u vrtićkom dvorištu ugledali vjevericu.

Krenula je potraga za vjevericom. Djeca su pretraživala po dvorištu i nakon duge potrage ugledali su je na stablu! Veselju nije bilo kraja.

Krenule su priče o vjeverici,a idućih dana djeca spontano donose knjige, enciklopedije, fotografije i slikovnice te istražuju tu životinnjsku vrstu. Vjevericu svakodnevno viđaju u vrtiću. Djeca dolaze na ideju da bismo joj trebali dati ime. Demokratskim izborima među mnoštvom prijedloga izglasali su ime LUNA.

Iz literature saznaju čime se vjeverice hrane te sakupljaju orahe na vrtićkom dvorištu, a roditelji pomažu u prikupljnju lješnjaka, žireva i bukvica koje donose u vrtić.

U suradnji sa lokalnom zajednicom nabavljene su daske iz kojih su djeca uz pomoć odgojitelja izradila hranilicu.Veselju nije bilo kraja kada su ugledali LUNU kako dolazi po hranu u hranilicu.  Svakodnevno gotovo u isto vrijeme dolazi po hranu koju sprema za zimu, a usput izvodi različite vratolomije po drveću i igralima, čak je dolazila na terasu i promatrala djecu, a oni su uživali u njezinoj blizini. Inspirirana vjevericom, djeca spontano iz razlićitog neoblikovanog i prirodnog materijala izrađuju  lutkice vjeverice kojima bogate svoju igru izvodeći različite predstave.

Jednoga dana Luna se nije pojavila na dvorištu. Zabrinuti zašto je nema, zavirili smo u knjige te saznali da vjeverica spava zimski san te da se povremeno budi kako bi zadovoljila svoje biloške i fiziološke potrebe.  Stiglo je toplije vrijeme, jedno jutro Luna se vratila te veselo trčkarala dvorištem tražeći hranu, a djeca su je znatiželjno promatrala.

Predsjednika VMO upoznali smo sa novim stanovnikom vrtića putem pisma. Kako bi Luna uz orahe u vrtiću imala dovoljno hrane zasadili smo grmove lješnjaka koje nam je doniralo OPG Sarać.

 Ponosni što je naš vrtić bogatiji za još jednog stanovnika, time samo potvrđujemo da smo opravdali “ZELENU ZASTAVU” koja se vijori na našem vrtiću te da naš vrtić s ponosom nosi ime EKO-ŠKOLE.